New York City

liberty2Do you remember the first kiss?
Stars shooting across the sky
To come to such a place as this
You never left my mind

In 2000 kwam het album Stories from the City, Stories from the Sea uit.PJ Harvey bezong op dit album de tijd dat zij in de stad New Yorkwoonde. Zoals de titel al verklaart in de vorm van 12 verhalen overliefde, angst, eenzaamheid en verlangen in de grootste stad die deWesterse wereld rijk is.

I’m watching from the wall
As in the streets we fight
This world all gone to war
All I need is you tonight

Al sinds 1999 wil ik met Judith naar New York. Voor die tijd taalde ik niet naar die stad, ik had genoeg aan de beelden in films, de teksten in liederen, de plaats van New York in ieders collectief bewustzijn, maar sinds 1999 wil ik de stad zien die Judith de hare noemt. Judith is hier eerder geweest, en voelde zich er meteen thuis. Ook astrologisch schijnt dit de stad voor haar te zijn, reden te meer voor mij om nieuwsgierig te zijn.

And I draw a line
To your heart today
To your heart from mine
A line to keep us safe

De beelden van New York zoals ik die in mijn hoofd heb, komen verrassend overeen met de beelden zoals ik die van Judith heb. New York is snel, New York is overweldigend, in New York bestaat er geen middenweg, compromisloos, óf liefde óf haat en dus, in mijn geval, onovertroffen liefde, een liefde die dieper gaat dan wat ook, een onuitputtelijke nieuwsgierigheid, het gevoel dat je alles kan, grenzeloosheid. Alles.

All through the rising sun
All through the circling years
You were the only one
Who could have brought me here

Ik kan niet zeggen of mijn beeld van New York overeenkomt met de werkelijkheid, dat gaan we zien vanaf 24 december aanstaande, maar Judith, ik en in de buik Nummer Drie gaan haar bezoeken, die stad van Lou Reed, van Frank Sinatra, van Andy Warhol, van Carrie Bradshaw, van Al Capone en Woody Allen. De stad die nooit slaapt en vooral de stad die nooit, maar dan ook nooit ook maar hoeft te proberen iets anders te zijn. New Judith.

And I draw a line
To your heart today
To your heart from mine
A line to keep us safe

8 reacties op “New York City

 1. Als je er bent zal het enthousiasme van Judith zeker op je over slaan. Ze heeft je zo te lezen tenminste al aardig ‘bewerkt’!

 2. Hier overheerst nog altijd dat ‘niet talen naar’… Alsof we er nog niet aan toe zijn, of zo. En dat terwijl vrienden wiens oordeel ik als het om dit soort dingen gaat blindelings vertrouw, net als Judith, zonder uitzondering lyrisch zijn over NYC. Komt vast nog wel eens. Geniet van de voorpret de komende weken. Benieuwd naar jullie verhalen en foto’s.

 3. Zoals je weet woonde ik een ruim half jaar in deze geweldige stad. Dit jaar waren we er samen en liet ik MD als kado de stad zien, voor haar 30ste verjaardag. Ik ben na mijn 17de elk jaar een paar keer in die stad geweest, omdat mijn bureau er zit. Ik heb er vrienden en het is de meest heerlijke stad op aarde. Jullie zullen er genieten en kerst in NYC is anders dan waar dan ook en dan maar hopen dat het sneeuwt.
  Wat een topplan om daar heen te gaan, je leven zal voor altijd anders zijn, want NYC moet je gezien hebben.

  Liefs
  Kimberley

 4. Jee Jaco, ik zit even in de a’damse bieb te snuffelen en lees toch zo’n lieve reactie in MD’s nieuwe log, dat wil ik zelfs vanuit dit moderne kennispaleis met je delen 😉

 5. Klinkt als iets dat inderdaad een ervaring gaat worden die je moet hebben meegemaakt!
  Ik weet niet hoe ik dat zei maar je snapt het wel hoop ik,Veel plezier met de voorbereidingen!!

Reacties zijn gesloten.