Herinrichting

Ik loop door de woonkamer, opruimend zoals ik dat de laatste weken doe. Ik wil ons huisje perfect op orde hebben, omdat ik weet dat ik over een aantal maanden absoluut geen prioriteit meer zal geven om het nog maar enigszins opgeruimd te houden. Dus ben ik bezig om dozen te vullen en die naar zolder te verplaatsen. Mijn studiespullen in een grote doos bij elkaar, behalve een aantal boeken die ik misschien nodig heb voor mijn werk. Mijn stripblaadjes bij elkaar in een lectuurbak, het bureau boven dat ik nooit gebruik helemaal leeg, want de boekenkamer die ik twee jaar geleden als werkkamer gebruikte zal ook een wasophangfunctie krijgen. Enzovoorts, enzovoorts. Ik breng orde aan in een chaos die nooit erg bevonden werd, maar nu een potentiële bron van ergernis kan worden. En alles verandert.

De stripboeken zullen misschien over zes jaar gevonden worden en doorgeploeterd door Nummer Drie. De bandjes die ik ten langen leste maar eens op zolder heb opgeborgen (samen met mijn walkman) zullen misschien ooit door een nieuwsgierige puber worden opgediept en uitgeplozen. ‘Papa,luisterde jij híer naar?’ De kamelenmokken die we ooit van mijn zwager kregen en die al drie jaar op hetzelfde plankje staan zullen met kinderogen worden bekeken en herinneringen doen ontstaan, net als de CD-kast, de tafel, het vloerkleed, de lamp, de eettafel, de keuken. Alle objecten die voor ons herinneringen zijn aan een gebeurtenis of aan een persoon zullen voor Nummer Drie herinneringen op zich worden.

Objecten_2
Objecten_3
Beest_vensterbank

Dit zal de kamer van iemands jeugd worden, de objecten van angst,genegenheid, van plezier en verdriet, de ruimte waarin iemand grootwerd, opgroeide, zowel fouten als successen. De eerste stapjes, deeerste blauwe plek van het tegen de tafel vallen, de eerste tand diedoorkomt, de eerste tand die wisselt, de bezoekjes van opa en oma, dezandbak in de tuin (wellicht), de kamer van het huiswerk, van detekeningen op de tafel, van kleien met papa en woordjes schrijven metmama.

Deze kamer zal grotendeels dezelfde worden, en toch totaal anders.

2 reacties op “Herinrichting

  1. Wat een mooi filosofisch geschreven stuk! Genieten. En wat een warm nest bij voorbaat voor nummer drie.

Reacties zijn gesloten.