Waarom ik nog CD’s koop

Ik heb altijd een zwak gehad voor kleine winkeltjes. Tegenwoordig ben ik wat meer gehard, maar tot een aantal jaar terug nog kreeg ik medelijden met winkeliers van winkeltjes waarin geen klanten rondliepen. Niet dat ik mij geroepen voelde om er uit medelijden tóch te winkelen (anders was ik straatarm geweest), maar ik kon me toch moeilijk voorstellen dat mensen met zo’n kleine nering hun brood konden verdienen en dat deed me zeer.

Ondanks mijn gehardheid koop ik nog graag en regelmatig CD’s in de winkel, in plaats van ze online te laten bezorgen of direct te downloaden op mijn ipod (wat ik óók doe trouwens). En dat terwijl de meeste functies van een CD-winkel ondertussen wel door het internet zijn achterhaald. Diensten als last.fm of Pandora FM (helaas alleen maar via proxy tegenwoordig) bieden je de mogelijkheid om muziek te beluisteren die lijkt op wat je leuk lijkt, scherpe aanbiedingen vind je natuurlijk overal, net als de nieuwste muziek. Ik ben niet het type dat winkels binnenloopt voor een praatje, dus ook gepersonaliseerde adviezen zijn aan mij niet besteed.

Nee, wat mij drijft om meer geld uit te geven aan muziek dan de laagste prijs is omdat ik het belangrijk vindt dat er CD-winkels zijn. Een winkel waarin je binnen kan wandelen en op je gemakje kan rondlopen om te kijken of er muziek is die je leuk lijkt. Waarin je CD’s kan beluisteren en al dan niet kopen en waarin je heerlijk kan bladeren door de platenbakken (heerlijk archaïsch woord). Maar vooral dus een winkel die je stad maakt of breekt, die het verschil maakt tussen een stad waarin je tussen de eeuwige ketenzaken door de dingen koopt die iedereen koopt en die elke stad gelijk maakt aan de volgende, en de winkel die er voor zorgt dat mensen de stad in gaan en niet thuis bij hun brievenbus of achter hun computer gaan zitten wachten tot de wereld bij hen naar binnenwandelt. Een CD-winkel is er voor leefbaarheid en dus voor avontuurlijke mensen die van hun stad én van goede muziek houden.

Zaterdag 17 april is het internationale Record Store Day. Velvet en Plato doen eraan mee in Leiden.

4 reacties op “Waarom ik nog CD’s koop

 1. Ook ik koop nog altijd cd’s. Soms via een internetaanbieder, soms in een winkel(tje) en regelmatig na afloop van een concertje..

 2. Gemist, deze dag. Hoewel ik niet uit je log kan opmaken wat die dag dan inhield…
  Ik koop zo nu en dan nog eens cd’s omdat ik iets tastbaars van de band/groep in mijn handen wil hebben. En omdat er een heel gespecialiseerde muziekzaak hier in mijn woonplaats is, waar de verkoper nooit verbaasd kijkt als je een naam noemt, maar altijd meteen naar een bak toe loopt. Nog eens wat anders dan Free Record Shop waar de jonge verkopers alleen de top 40 nummers kennen.

 3. Ben het met je eens dat bv Velvet toch vaak weer een avontuur is om even binnen te lopen en te kijken en luisteren.
  Zag trouwens dat het platenwinkeltje t/0 Hunky Dory ermee gaat stoppen.
  Niet echt onze zaak maar hoorde er wel bij vind ik.
  Off topic, succes met alle drukke werkzaamheden.

Reacties zijn gesloten.