Onderzoekje

VraagtekenVandaag hadden Judith en ik een vreemde ervaring met een bekende van ons. In een telefoongesprek vroeg Judith hoe deze persoon gereageerd had als Judith vorig jaar was overleden aan haar borstkanker. De tegenvraag was of die kans vorig jaar dan nog bestond. Judith en ik waren zeer verbaasd omdat wij in onze ogen zeer veel gesprekken hadden gevoerd met de mensen in onze omgeving, en daarbij onze angsten voor uitzaaiingen hebben gedeeld, en verteld hoe frustrerend het was om te strijden tegen de afnemende, maar nooit tot nul gereduceerde percentages op terugkeer van de kanker, en daarmee het aftellen naar het einde.

Maar ik besef me ook dat wij als ‘experts tegen wil en dank’ misschien de kennis van de risico’s vanzelf hebben doen spreken en niet verteld hebben over de realiteit dat Judith bij wijze van spreken iedere dag nieuws kon krijgen of last kon krijgen van uitzaaiingen en daarmee van haar naderende dood.

Daarom wil ik een vraag stellen aan lezers van onze blogs.

In hoeverre ben je je bewust van het overlijdensrisico van een borstkankerpatient die anderhalf jaar na haar operatie nog onder behandeling is en op dat moment zowel hormoontherapie als immuuntherapie volgt?

Ik besef me heel erg goed dat specifieke kennis ontbreekt bij mensen die niet in hun omgeving met deze rotziekte te maken hebben gehad. Ik zoek ook niet naar kennis, alleen naar de mate van bewust zijn van een overlijdensrisico. Het is belangrijk voor mij om hier zienswijzen van buitenaf in te krijgen.