Stagnatie

MachteloosIk merk dat er weinig uit mijn handen komt. Zowel geestelijk als fysiek ben ik aan het kwakkelen. Ik heb al minstens een maand niet naar behoren kunnen hardlopen. Eerst een blessure aan mijn knie, daarna een ander soort blessure aan mijn knie, nu herstellende van een griepje en daar nog steeds erg moe van. Van al mijn wilde plannen om eind juni 10 km te kunnen hardlopen komt weinig terecht als mijn lichaam niet wil meewerken.
Ook op mijn werk kan ik mijn draai niet vinden. Als ik goed in mijn vel zit, dan barst ik van de ideeën en de inspiratie, en heb ik energie en inzicht om anderen te helpen en te ondersteunen. Maar het lijkt of ik vastzit, en er komt weinig uit mijn handen.
En dan thuis. Ook thuis komt er weinig uit mijn handen. Ik ben stil, ik praat weinig, ik kan mijn vinger niet leggen op de redenen waarom ik me gestagneerd voel, en daarmee hoe ik dat gevoel kan aanpakken. Ik weet dat ik dingen moet doen, gesprekken moet aangaan, zaken moet neerleggen waar ik geen invloed op heb, over dingen heen moet stappen, maar het lukt me allemaal niet. Een maand geleden dacht ik dat ik er bijna was, dat ik de zaken bijna op een rijtje had, naar de toekomst kon kijken, weer dingen durfde, en om de een of andere reden is dat weer opgeschort en voelt het terug bij af. Het voelt net als het hardlopen. Ik wil het graag, ik weet wat ik ervoor moet doen, maar mijn gezondheid houdt al mijn inspanningen tegen.

ThehangedmanIk kan hier weer een tarotkaart bij vinden: XII De Gehangene.De gehangene symboliseert precies datgene wat er aan de hand is: stagnatie. Ook wel: gedwongen rust, passiviteit en acceptatie.
De omgekeerde lichaamshouding van de Gehangene duidt op een omkering van een bepaalde mentale houding. Hij heeft de wereld op zijn kop gezet. Maar ondanks zijn weinig benijdenswaardige positie straalt de Gehangene vrede en innerlijke rust uit. Op andere kaarten verliest hij geld uit zijn zak, wat betekent dat materiele zaken hun waarde verliezen. Dit is een mentale toestand, waarbij loslaten de oplossing biedt. Loslaten van de ‘oude’ gedachten, de haat, de superioriteit, want die hebben mij allemaal tot een dood einde gebracht. Terug naar mijzelf, mijzelf weer herdefinieren, herontdekken wie ik ook al weer was, mijn kern weer terugvinden en deze omarmen. Vasthouden aan datgene wat ik niet ben, hoe ik niet kan zijn, leidt tot niets, en zorgt ervoor dat ik aan deze boom blijf hangen, waar ik echt niet gelukkig van word.

Zou deze kaart in een legging naar voren zijn gekomen, dan was de boodschap geweest: kijk naar binnen, en