Michel Gondry

Door Kronkel werd mijn aandacht gevestigd op de Franse regisseur Michel Gondry (Science of Sleep en The Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Ik ging even googlen en kwam erachter dat hij zijn carrière begon als reclamefilmer en muziekvideoregisseur voor onder andere Björk, Beck, The Chemical Brothers en Massive Attack. Onderstaand filmpje is van Cibo Mato, de band waar Miho Hatori (zie een eerder logje) eerst deel van uit maakte. Erg tof in elkaar gezet, waarschijnlijk moet je twee of drie keer kijken om alle details te kunnen ontwaren.

Zo grappig hoe sommige clips in je hoofd kunnen blijven zitten. De eerste clips van Björk zag ik toen ik 18 was, en ook later heb ik van bovenstaande artiesten clips gezien die me bij zijn gebleven. Heel boeiend om dan te zien dat die allemaal door één en dezelfde man zijn gemaakt. Fascinerend figuur die Gondry. Hij staat bekend om zijn virtuositeit met de camera en met de special effects die hij zowel op de klassieke (mise-en-scene en bizarre cameraposities) als op moderne wijzes (bv. computeranimaties) teweeg brengt. Een prachtig voorbeeld van zijn werk is Lucas with the Lid Off (ook een erg leuk liedje!). Hier krijg je een briljant kijkje achter de schermen van een videoclip, en wordt gespeeld met oude en nieuwe filmtechnieken, uiteenlopende perspectieven, beeld in beeld-technieken, etcetera. Een genot om naar te kijken.

Ook heeft Gondry veel reclamefilmpjes gemaakt, die je kan vinden op de site van Submarinechannel. Kies onder ‘select programme’ Michel Gondry en je ziet een verzameling van zijn videoclips en reclamemateriaal. Als je tijd over hebt, kijk dan gerust eens verder op de site van Submarinechannel. Er zijn waanzinnig veel leuke animatiefilms en documentaires te zien.

Als laatste een filmpje van Gondry zelf waarin hij een Rubik’s Cube oplost met zijn voeten. Als je heel goed kijkt zie je hoe hij het heeft gedaan. Als je er niet uitkomt kan deze link je het antwoord geven. Mooi en verrassend gemaakt.

7 reacties op “Michel Gondry

 1. Coole filmpjes, leuk dat we de regisseur zelf ook kunnen zien (en horen, met zijn stereotiepe accent;-))

 2. Bij ‘Lucas with the lid off’ had ik een echte “o ja!” ervaring: de titel kwam me bekend voor, bij het afspelen van het filmpje zat ik het alweer mee te zingen. Wat er allemaal niet in het hoofd van een mens verstopt zit he?

 3. @Judith: ja, dat zie je niet heel vaak en inderdaad een zeer stereotiep Frans accent.
  @Sanne: ik had precies hetzelfde. Wat mijn hoofd betreft wil ik vaak gewoon niet weten!

 4. Die eerste twee filmpjes zijn fascinerend door de special effects en de zeer verrassende beeldwisselingen.
  Bij toeval las ik vandaag dat er destijds allerlei wk’s met de kubus werden gehouden, zoals ‘Rubiks onder water met één ademteug’,’Rubiks met eetstokjes’ en ‘Rubiks tijdens jongleren’… Maar ik vond het zo al lastig genoeg!

 5. Nou heb ik iets met voeten, nou ja eigenlijk helemala niks, heb een soort fobie voor voeten, maar hij doet hel wel even. Echt heel knap! En dat accent is erg leuk om te horen.

 6. @Tagrijn: ik heb het nooit gekund, moest er altijd iemand anders bijhalen om zo’n ding op te lossen.
  @TeFre: misschien een geruststelling: het is trucage op een heel simpele, maar toch knappe manier. Bekijk de link met de oplossing maar…

 7. Nu heb ik wel wat met voeten en zeker geen fobie maar ik zal die kubus er nooit mee kunnen oplossen, zoals ik dat ook met mijn handen niet kan trouwens.Ik mis logica. Maar heb weer andere dingen die de moeite waard zijn 😉

  kus van Kim

Reacties zijn gesloten.