Rome

Vanwege mijn (parttime) werk in Archeon ben ik al weer zes jaar geïnteresseerd in de geschiedenis van het Romeinse rijk. Groot was dan ook mijn vreugde dat twee jaar geleden de BBC een samenwerking aanging met HBO en RAI om een prachtige serie te maken over het leven in de Romeinse tijd.

RomeRome telt tot nu toe twee seizoenen, en het tweede seizoen is nu in volle gang. In de VS, maar daar zijn downloadsites voor: om niet te wachten op SBS die de serie duizend keer onderbreekt voor reclame.

Het eerste seizoen ging over Julius Caesar (Ciaran Hinds), die na het overwinnen van Gallië besluit om de macht over te nemen in Rome, en daar de nodige intriges voor nodig heeft om dat te bewerkstelligen. Het eerste seizoen ging ook over twee soldaten, die de kant van ‘het volk’ laten zien in de serie: Lucius Vorenus, een plichtsgetrouwe, lijnrechte centurion, die uit alle macht probeert zijn familie bij elkaar te houden (Kevin McKidd – Trainspotting) en de vrolijke, losbandige en impulsieve  Titus Pullo (Ray Stevenson). Naast hun wedervaren krijgen we ook te zien hoe de neef van Caesar Octavius zich ontwikkelt tot diens opvolger, en hoe zijn moeder Atia van de Julii (Polly Walker) probeert de macht van de vrouw te doen gelden, voornamelijk in een spel van intriges met zowel Servilia van de Junii (Lindsay Duncan), de maîtresse van Caesar en Marcus Antonius (James Purefoy), de rechterhand van Caesar.

Een hoop verhaallijnen lopen in de serie door elkaar, en zijn op zeer spannende en inspirerende wijze aan elkaar geschreven door Bruno Heller en stampvol met boeiende (al dan niet politieke) dialogen, prachtig spel, veel geweld en seks, maar vooral een geloofwaardige set, cast en script, die er een prachtig visueel geheel van maken.
SenaatOm maar de clichés aan elkaar te rijgen: de samenwerking tussen de drie zenders is perfect: HBO zorgt voor de productie, het geld, en de nodige politieke incorrectheid (waaronder het naakt en geweld, hihi), RAI zorgt voor de locatie en de extras, en de BBC voor het script, de acteurs en de regisseurs. De BBC is zeer bekend om zijn historische drama’s en HBO voor de grootse producties (kijk ook naar Carnivale!) en de combinatie had niet beter gekund. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe de mensen zich kleden, wat de zeden waren, hoe de politiek werd bedreven, en er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk historische kennis. Al moet gezegd worden dat er van historici een hoop kritiek te verduren is, en terecht. En onterecht. Niemand weet hoe het leven er uit zag in die tijd, en het mengsel van logica en historische vondsten die we in Archeon gebruiken verschilt niet zo heel veel van de serie (al zitten wij in het park zo’n 200 jaar later).

VorenusEn begin januari is na anderhalf jaar wachten het tweede seizoen aangebroken. Caesar is net vermoord, maar zijn (aangenomen) zoon Octavius bindt de strijd aan met Marcus Antonius, terwijl Lucius Vorenus het verlies van zijn vrouw op gewelddadige, maar karakteristieke wijze verwerkt. Het is weer elke maandagochtend downloadtijd voor mij, en zo snel mogelijk kijken zodra ik thuis ben. Wat een visueel spektakel, wat een goede acteurs, wat een heerlijk spannende verhaallijn weer (al was seizoen 1 toch beter). Ik ben weer helemaal thuis.

1 reactie op “Rome

  1. Lieve Jaco

    Geheel onverwacht zie ik dat jij zelf ook een weblog hebt, omdat je reactie was bij mij met als link je log. Het is mijn eerste kennismaking met jouw woorden, op jouw log, dus niet als reactie bij Kim of mij. Het is geen Rome wat ik antwoord nu en geen spannende verhaallijn. Het is gewoon gladiator zijn en de arena voor het eerst betreden. En dat duel ga ik vaker aan, zonder voor de leeuwen te worden geworpen.

    Ave Jaco

    xxmd

Reacties zijn gesloten.