Turing Test

Alan Turing was een baanbrekende wetenschapper op het gebied van artificiële intelligentie. Als eerste formuleerde hij in 1936 de definitie van een intelligente computer. Als een proefpersoon afwisselend met een computer of met een mens zou communiceren, en achteraf niet zou kunnen aanwijzen wie de menselijke en wie de artificiële gesprekspartner was, mocht de computer intelligent genoemd worden. Tot nog toe is het overigens niet gelukt om een computer deze test te laten doorstaan. Wat overigens een veel belangrijkere vraag is: hoe voelt de proefpersoon zich als deze test geslaagd blijkt?

Al ruim een jaar volg ik twee weblogs, geschreven door ene Kimberley en Mandy: boeiende, interessante weblogs over twee vrouwen met uiteenlopende verledens, waarin menig crisis werd bedwongen. Zeer verslavende weblogs, waarvan de schrijfsters ook bij mij en Judith reageerden, en ook bij een aantal lezers van mijn weblog. Ik heb deze weblogs leren kennen via Judith, die in eerste instantie Kimberley’s log onder ogen kwam, en daarna Mandy’s met daarop een aangrijpend verhaal over drugsverslaving en hoe ze deze overwonnen had. Mandy logde als eerste, kreeg een relatie met Kimberley, en op den duur ook ging ook zij bloggen met de (zo blijkt later) omineuze namen dreamvault en dreamboat. Na verloop van tijd sloot Mandy haar blog af en reageerde in de luwte zo nu en dan bij Kimberley op het blog.

Deze week bleek dat deze weblogs volledig verzonnen zijn. Dat ze beiden geschreven zijn door een man veel ouder dan deze twee dames, die deze logs met een haast obsessieve energie heeft onderhouden en gevoed. Ik ben hierover nog steeds verbijsterd. Voor veel van de schrijvers van logs die ik volg voel ik genegenheid en betrokkenheid, en deze wordt ook beantwoord in de vorm van reacties op mijn log, en zo nu en dan een uitwisseling in een andere vorm. Met Kimberley had ik één of twee mails gewisseld, vooral ten tijde van één van de crisissen op hun logs, ik heb zelfs één keer een MSN-gesprek met haar gehad. Nu blijkt dat niet alleen Kimberley en Mandy uit iemands fantasie zijn ontsproten, maar ook een hele schare vrienden, die op hun logs reageerden, op elkaar, en de blogschrijfsters ook weer op hen. Zelfs in retrospect is het onmogelijk om alle toegepaste trucs te doorzien, al zie je achteraf natuurlijk wel wat gaten in het ingenieuze masker dat deze man dagelijks opzette.

Een aantal jaar terug schreef Maria Goos in het Volkskrant Magazine de feuilleton Leef! In dit feuilleton vertelde een verloskundige door middel van mails naar haar beste vriendin over haar werk, en de problemen die ze in haar gezin onderging. Een mooi concept dat boeiend en meeslepend was, en waarvan elke lezer het idee had dat het waargebeurd was. Tot bekend werd dat Maria Goos de schrijver was, en haar verhaal weliswaar had gebaseerd op gesprekken met verloskundigen, maar dat het verder volkomen fictief was. Het duurde een tijd voordat de bewondering de verontwaardiging wist te verdringen. Maar punt is dat er op gegeven moment ook daadwerkelijk werd aangegeven waar de grens lag tussen werkelijkheid en fictie.

Het is niet erg dat er in de kunst en in de media wordt gespeeld met dat grensvlak tussen fictie en werkelijkheid. Het is een wezenlijk grensvlak met een grijs middengebied, en elk experiment is het waard om uitgevoerd te worden. Maar in het geval van Kimberley en Mandy zijn er daadwerkelijk mensen gekwetst. Mensen die dachten een innig contact met de dames te hebben, en die (voor een deel) afhankelijk waren van dat contact. De schrijver was hiervan op de hoogte, maar heeft willens en wetens nagelaten zichzelf te ontmaskeren en hiermee onschuldigen te beschermen. Hij had deze personae waarschijnlijk nodig om zijn privéleven af te reageren, en heeft volkomen uit eigenbelang gehandeld. Hij was verslaafd aan zijn rol als Kimberley en Mandy. Nogmaals: zolang er niemand door geschaad wordt zijn daar geen bezwaren tegen, maar er zíjn mensen geschaad, wat mij zowel kwaad als bedroefd maakt. Net als in mijn vorige logje: wat doen mensen elkaar toch aan?

Mij rest niets dan een mengsel van teleurstelling en fascinatie. Teleurstelling omdat ik een band voelde met iemand die niet bestond, of die misschien wel bestond maar over wezenlijke dingen heeft gelogen. En fascinatie omdat ik ook bewondering moet hebben voor de toewijding waarmee deze man zijn personae een leven heeft gegeven, een karakter, een achtergrond, hobby’s, interesses, afkeuren, vrienden en een eigen manier van reageren op logs van anderen, op elkaar en op wat dan ook. Maar bovenal voel ik walging over wat hij anderen heeft aangedaan, hoezeer hij mensen heeft beschadigd en pijn gedaan door zijn leugenachtige en egocentrische gedrag.

En toch. En toch moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik de logjes mis. Ik mis het enthousiasme, en de als waarachtig overgekomen betrokkenheid die Kimberley en Mandy tentoonspreidden. Hun verhalen waren boeiend en meeslepend, en de trouw waarmee ze reageerden (de laatste maanden alleen nog ‘Kimberley’) was hartverwarmend. Hun aanwezigheid op internet staat nu in een negatief daglicht, maar desalniettemin denk ik ook met warme gevoelens terug aan deze tijd. Misschien heb ik mijn onschuld verloren, maar wijzer ben ik er wel van geworden en ik heb er een intrigerende herinnering aan overgehouden. Voor anderen is deze periode heel wat wranger afgelopen.

edit: op de volgende sites kun je ook over dit onderwerp lezen:
sierconflex
zomerregen
otto de vries
moonspace

37 reacties op “Turing Test

 1. Wat een verhaal Jaco! Toch kijk ik er niet helemaal van op. Als je me prive mailt, kan ik je nog zo’n soort verhaal vertellen. Nee, ik ben ECHT hoor, haha, en het gaat ook niet over A. van wie ik binnenkort onthul wat er met hem was, maar om iemand die volgens mij pseudologia fantastica heeft.
  Vind het eerlijk van je dat je schrijft dat je gehecht was aan die vrouwen en dat je de blogs mist. Veel mensen die zoiets meemaken vinden het verschrikkelijk van zichzelf dat ze “erin getrapt” zijn, maar de leugen die gehanteerd wordt in zulke gevallen is zo onwaarschijnlijk gelogen, dat niemand op dat idee komt.

 2. Hoe weet je dat een veel oudere man voor Kim en Mandy doorging? en heb je het laatste log wel gezien, over de dreamboat the end?

 3. Tja, da’s het nadeel van een virtuele wereld als internet; mensen kunnen zich voordoen al heel iemand anders. Een soort van Milli Vanilli effect, maar dan in wat extremere vorm.

 4. @July: Ik heb het laatste log gezien, en er ook nog op gereageerd. De volgende dag waren alle logs van beide dames verdwenen. Diezelfde dag kreeg ik een mail van ‘Jan’ verstuurd vanaf het adres van Kimberley waarin hij zich verontschuldigt voor alle leugens die hij de afgelopen jaren heeft schuldig gemaakt. Toegegeven, zijn leeftijd heeft hij hierin niet vermeld, dat is een speculatie.
  Ik heb ook in de cache van google enkele logs nog eens nagelezen, inclusief de reacties van meelezers, en haar ‘vrienden’. Geen van deze vrienden is traceerbaar, behalve een enkeling via een hotmailadres, die natuurlijk iedereen zomaar kan aanmaken. Ik ben er 100% van overtuigd dat bovenstaande op de waarheid berust.

 5. prachtig geschreven log. Ik ben nog steeds ontdaan. Ik hoop dat dit log weer wat opheldering geeft aan mensen die Kim en Mandy zoeken of het ook niet meer weten.

  Waar ligt de grens
  Waar het vertrouwen
  En wie kun je nog vertrouwen op het net.

 6. Wat een bizar verhaal… Heb je blogje met stijgende verbazing gelezen, en kan me de mix van teleurstelling, bewondering en walging erg goed voorstellen. Eigenlijk is dit voer voor een documentaire. Wat heeft deze Jan aangericht, en wat is hij voor een figuur? Ben ik – hoewel ik Kimberley en Mandy niet kende – nu toch wel benieuwd naar.

 7. Je hebt me nog steeds niet helemaal overtuigd Jaco. Het kan Kim ook te heet onder de voeten zijn geworden en dat zij op het eind juist die Jan verzonnen heeft om overal vanaf te zijn. Ik heb de Dreamboat ook gevolgd het afgelopen jaar, alleen nooit gereageerd, en ik kan me werkelijk niet voorstellen dat alles door een man zou zijn geschreven. Het is echt veel te vrouwelijk, ook de onderwerpen, zo herinner ik mij iets over een bepaald merk gympen enz enz. En ook als je dreamboat.punt.nl googlelt kom je op reacties van Kim bij anderen die op zich allemaal consistent zijn met haar verhalen in de Dreamboat. Misschien heeft ze alleen een paar vrienden verzonnen om de Dreamboat vanaf het begin lekker te laten varen…. Persoonlijk ben ik meer geinteresseerd wat er nu eigenlijk gebeurd is met Kim, maar goed jij hebt misschien meer informatie dan ik.
  Ik vind het wel goed dat je dit onderwerp aansnijdt.

 8. @ July: Ik heb er op mijn log ook over geschreven en vandaag kreeg ik een zeer uitgebreide en verhelderende reactie erop. Pijnlijk, maar er valt steeds meer op zijn plek. Veel typetjes worden hier uitgelegd. De foto’s van K en M blijken van bestaande modellen te zijn etc. klik maar even door: http://sierconflex.web-log.nl Het logje heet: pijnlijk subliem bedrog:Kim en Mandy

 9. Ik ben al lang geleden afgehaakt nadat het bedrog mij duidelijk werd en moet toegeven dat ik de verhalen ook te vrouwelijk vind om er geheel van overtuigd te zijn dat er een man achterzit. Maar uitsluiten kan ik dit ook niet, alles is mogelijk tenslotte.

  Op http://www.sierflex-weblog.nl heb ik zojust een reactie geplaatst die ik hier zal kopieren met daarin wat aanvullende informatie.
  In onderstaande reactie heb ik de psychisch gestoorde geest omschreven in de vrouwelijke vorm, maar of dit nu een man of vrouw is, staat eigenlijk los van de waarheid hierover. Waar het om gaat is dat er iemand acherzat die ZWAAR GESTOORD is.

  ZIEKE GEEST
  Er waren dus gelukkig al meer mensen op de hoogte van het ziekelijk bedrog, die afstand namen van de psychisch zwaar gestoorde maker van de weblogs of het spelletje meespeelden.
  Melding van het bedrog kenbaar maken op een van de weblogs of het forum dat ze voorheen startte, had weinig zin omdat de reactie er snel werd afgehaald.

  MANDY DENISE
  Het figuur Mandy Denise – Manische Depressie in combinatie met een gespleten persoonlijkheid, verzon een tweelingzus vanuit haar gespletenheid. De zogenaamde reisjes naar Amerika, werden alleen ondersteund door de van internet gecopieerde fotoos. Deze reisjes betroffen (voor mijn gevoel) opnamen in psychiatrische inrichtingen – het voelde zo… hardmaken kan ik dit niet.

  ALLEY BAGGET
  Ze gebruikte als Mandy Denise lange tijd fotoos van ALLEY BAGGET, zowel op een forum als het weblog en in persoonlijke chats. Alley Bagget is een bekend model uit Texas. Haar fotoos werden zowel op de weblogs gezet als in een besloten forum waar ze een tijdje schreef, totdat de oplichterij werd ontdekt en het forum op slot ging. Dat was de aanleiding voor dit figuur MANDY DENISE om zelf een forum te starten. En zo konden er weer fake fotoos worden geplaatst – en vervolgens wat weblogs.

  ANNE
  Er was een tijd lang op het eerste en latere forum een zogenaamde vriendin Anne, waarvoor de fotoos werden gebruikt van een porno modelletje met de naam Annette/Anetta Keys.

  SYLVIE MEIS
  Om het geheel wat spannender te maken, werd ook Sylvie Meis binnengebracht als goede vriendin van Mandy. Dan werd er over Ajax en de voetbalwereld gesproken:-)

  ELLEN
  Een typetje Ellen kwam binnen waarvan fotoos werden geplaatst van een pornomodelletje uit het oostblok, waarvan de naam mij even is ontschoten.

  DANIELLE
  Ellen kreeg een zusje, genaamd Danielle, ook fake vanzelfsprekend.

  OVERIGEN
  Ieder typetje dat meldde Mandy te ‘kennen’,
  was dus fake. Daarnaast zag je af en toe reacties staan waarin Mandy een hoer werd genoemd, men KENDE de figuur Mandy en ooit Anna als hoer – en ook die reacties waren fake om de nodige ophef te maken. Daarna kwam er immers weer aandacht van degenen die in de typetjes geloven, reacties als, trek je dit niet aan, ik ken je, je bent een KANJER!

  KIMBERLY
  Voor KIM(berly)werden lange tijd fotoos gebruikt van een Amerikaans model, Kimberly Sarah heet.

  WEBSITE KIMBERLY SARAH – AMERIKA
  Na wat simpel zoekwerk, want onze oplichtster was ook te naief en te dom om te weten dat er enkel wat zoekwerk nodig was om haar te betrappen op de leugens en oplichterij, vond ik vrij makkelijk de echte Kim – Kimberley Sarah.
  http://www.modelkimberlysarah.com

  CONTACT MET HET AMERIKAANSE MODEL KIMBERLY SARAH
  Ik nam contact met het model op via haar persoonlijke, Amerikaanse website. De oplichterij werd doorgegeven via een schrijven met kopietjes van de fotoos op het weblog. De volgende dag waren de fotoos verdwenen en het zieke brein met een meervoudig persoonlijkheidssyndroom moest noodgedwongen plaatjes plaatsen en onduidelijke fotoos van de figuur Kimberly.

  ENE WEBLOG DICHT, KORT DAARNA GING DE ANDERE OPEN
  Dat vond onze patient maar niets. Het schrijven was minder opwindend als de fake fotoos niet konden worden gebruikt, daardoor miste ze bewondering en aandacht. Ze bedacht dat er een nieuwe weblog moest worden geopend van Kimberly, haar zogenaamde lesbische of bi-seksuele vriendin die model en verpleegster zou zijn. En altijd weer speelde seks een belangrijke rol, dus naast de behoefte aan aandacht en bewondering is er sprake van een seksueel gestoorde, eenzame geest.

  MODEL MET BIJBAAN VERPLEEGSTER.
  Maar zeg nou zelf, als je er zo uitziet als de echte Kimberly Sarah, dan heb je geen bijbaantje nodig.

  BERICHT VAN MODEL KIMBERLY SARAH
  Kimberly Sarah mailde dezelfde dag dat ik de mail eruit deed terug, ze was blij met de melding maar geschokt door de zieke geest. Ik beloofde haar om er melding van de te maken bij de weblog-beheerder met de bewijsstukken. Hij mailde terug dat hij er direct achteraan ging en er tevens een waarschuwing zou volgen dat het weblog zou worden gesloten bij een volgende overtreding.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wel ben ik benieuwd hoe anderen achter het bedrog zijn gekomen.

  Veel liefs van Rosalinda

 10. Kleine correctie… in bovenstaande reactie verwijs ik naar de website sierconflex waar eveneens aandacht aan deze oplichterij wordt besteed. Ik schreef echter dat het sierflex heet maar de juiste naam van deze website is dus http://www.sierconflex.web-log.nl

 11. Ik kan alles wat Rosalinda schrijft beamen.
  We hebben al deze feiten samen vroeger al uitgezocht en “Ellen” is pornomodel met oa de naam Sophie Moone.
  Wantrouwende reakties op de weblogs werden meteen verwijderd en de betreffende persoon werd geband.

 12. @Rosalinda en Wil: dank voor jullie uitgebreide aanvulling op mijn verhaal. Als ik een aantal bronnen bij elkaar optel (om privacygevoelige redenen vertel ik minder dan ik weet), kan ik concluderen dat de schrijver van de logs wroeging heeft gekregen en heeft ingezien dat hij zwaar in de fout is gegaan. Ik vermoed dat hij hulp gaat zoeken, maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Eén ding is zeker: hulp heeft hij nodig. Ik weet niet zeker of de diagnose van Geertje (pseudologia fantastica) de juiste is, maar in die hoek moeten we het zeker zoeken.

 13. Ja, het is al met al een verbijsterend verhaal. Ik heb al eerder te maken gehad met internetbedrog, waardoor ik toen ook behoorlijk geschokt was, maar dit is toch wel van een andere orde: ongelooflijk grootschalig en ingenieus opgezet.

  Wie er nu precies achter heeft gezeten zal wel altijd onduidelijk blijven, maar een ding is zeker: die persoon heeft nu een heleboel vrije tijd over. Benieuwd of hij weer ergens in cyberspace zal opduiken met een nieuw alter ego…

 14. @Judith… Je omschrijft al wat ik vanmorgen nog dacht. Deze persoon duikt vermoedelijk wel weer elders op. Je kunt een verslaafde niet zomaar het ‘lekkers’ afnemen waar hij of zij voor leeft, niet zonder dat er iets soortgelijks voor in de plaats komt. En het verschil met een drank- of drugsverslaafde is, dat het internet gratis en makkelijk toegankelijk is, drank en drugs kosten geld.

  Ok, hij/zij zal dan met een andere naam en andere verhalen iets nieuws starten, maar wederom doordrenkt van de nodige emoties of sterke verhalen waardoor anderen vervolgens worden aangetrokken. Een willekeurig forum leent zich daar ook uitstekend voor.

  Misschien pakt hij/zij wel een buitenlandse website of buitenlands forum omdat de kaarten nu in Nederland behoorlijk zijn uitgespeeld.

  De sterke behoefte aan belangrijk zijn, bevestiging, aandachttrekkerij, manipulatie en seksuele frustratie, is niet zomaar verdwenen. Nee, zelfs niet als iemand professionele hulp heeft of zoekt want zelfs dan is er veel tijd mee gemoeid voor het probleem hanteerbaar is en je verzekerd bent dat terugval is uitgesloten.

  Al houdt de allerbeste psychiater van het land zich hiermee bezig, hoe groot is zelfs dan de kans dat er geen terugval komt, dat er geen herhaling plaatsvindt? Is die kans ook dan niet minimaal?

  Mede daarom vergeleek ik het zojuist al even met een slecht te behandelende, hardnekige verslaving die naast de overige psychiatrische stoornissen een rol spelen. En los dat maar eens op, ik heb daar persoonlijk weinig vertrouwen in.

  Wel is het prettig dat het weblog van Jaco nu beschikbaar is zodat een ieder die ook maar iets van terugkeer signaleert, dit hier kan melden en op http://www.sierconflex.web-log.nl

  En wie weet, kunnen met de gebundelde ervaringen helpen voorkomen dat er in een later stadium nog meer mensen in de maling worden genomen door het zieke brein achter zoveel fictieve personages in enkele weblogs.

  Ik ben benieuwd naar wat voor informatie er werd uitgewisseld in de persoonlijke emails en chats met de Mandy en Kimberley figuren. Mijn ervaring met het Mandy Denise personage was dat er altijd werd gevist naar een interesse in bi-seksualiteit en zeij/hij altijd weer over seksuele ervaringen begon en dan fotoos van Alley Bagget stuurde met de vraag of ik haar mooi vond.

  Ook kwamen er tijdens een chat in het verleden – spreek nu over jaren geleden, dingen terug als “Anne staat nu te douchen” wat later werd vervangen door “Kimberley staat nu te douchen”. Het was een eeuwige douchepartij, dat wond hem/haar kennelijk op.

  Anne was ook vaak niet thuis in de verhalen, maar kwam bijna altijd ineens tijdens de chat terug van de sportschool, ja ja, om te douchen. Zucht…

  Andere kenmerken van de zieke geest achter op een rijtje gezet, oftewel waar draaide het om:
  1. (Bi)seksualiteit
  2. Porno en prostitutie: Anne had porno verleden, Mandy Denise eveneens en het Ellen personage
  3. Overledenen en zelfmoord – zus overleed, broer overleed, vader pleegde zelfmoord
  4. Psychiatrie – moeder zat in psychiatrische inrichting en vader had dus psychische problemen die tot zelfmoord leidden
  5. Modellenwerk van zichzelf, Anne, Kimberley
  6. Amerika en Amsterdam
  7. De medische wereld: Anne was fysiotherapeute naast haar modellenwerk en ex-verleden als pornomeisje, Kimberley was verpleegster naast haar werk als model
  8. Contacten met de onderwereld
  9. De sportschool en personages die ze daar kende
  10.Autoos
  11.Voetbal
  12.Muzikanten of acteurs/actrices die ze kende
  13. Drugsverslaving

  Vermoedelijk zijn bovenstaande punten voor velen wel herkenbaar. ’t Zegt ook vrij veel over de persoon achter alle personages.

 15. Ook het vers geperste sinaasappeltje voor de geliefde van die ochtend hoorde bij het ritueel.
  Verder de paranormale gaven die wij deelden (tja…) en de grote kennis van klassieke muziek.

  Jaco , je schrijft hier: (om privacygevoelige redenen vertel ik minder dan ik weet) maar wij zijn daar toch wel benieuwd naar of dat andere info is of nog toevoegt aan onze ervaringen (die we ook niet allemaal precies hier vermelden.
  Stuur me daar dan maar een mailtje over.
  Groet,
  Wil

 16. Goh wat een verhaal..ik las niet mee,maar kreeg ooit wel een reactie van deze persoon op m’n log.Gek toch hoe we er met z’n allen intrappen. Ik herinner me een erg ziek verhaal van een aantal jaar geleden,een dame die zich meldde in het namenwereldje,er dook een tweelingzwangerschap op,een hoop complicaties en een verlies van 2 kindjes…kan het zieker..erachter zat een meisje van 15 die alles verzonnen had compleet met foto’s van buitenlandse sites etc. Sindsdien is mijn vertrouwen in de mensheid achter de pc toch doorspekt met een beetje achterdocht.

 17. @Rosalinda: het is duidelijk dat je veel tijd heb gespendeerd, en veel hebt nagedacht of gepraat over Mandy en Kimberley. Wat je zegt klopt, voor zover ik kan bepalen, volledig. Toch heb ik een sterk andere ervaring met M&K. Ik volg hun logs pas sinds januari 2007, ongeveer het moment dat de dreamvault ophield te bestaan, en Kimberley overstapte naar dreamboat. Naast de verwijzingen op het weblog van vooral Kimberley (sinds die tijd) naar seksualiteit, heb ik in de privé-correspondentie met deze twee nóóit last gehad van toespelingen naar seks. Voor zover het mij betroft hadden we contact in het kader van harten onder de riem, bijvoorbeeld over de manier waarop ik en Judith onze kanker-periode verwerkten, en de problemen die daarbij kwamen kijken. Van seksuele toespelingen zou ik niet gediend zijn geweest, en reden geweest het contact af te houden. Dit was niet nodig.

  Ik heb een sterk vermoeden dat ‘Mandy’ dezelfde ontwikkeling heeft ondergaan als Mandy: eerst een wildebras die om zich heen sloeg en zich vooral met alles wat jij noemt bezighield, maar op gegeven moment, toen het Kimberley-personage tevoorschijn kwam, werd ze mellower, rustiger, meer betrokken, volwassen, al speelden de dingen uit het verleden nog wel een rol. In de virtuele wereld van ‘Mandy’ kwam dat door ‘Kimberley’, mijn vermoeden is dat ‘Kimberley’ zowel virtueel als ‘echt’ een verandering heeft ingezet: een verandering die tot gevolg had dat de schrijver meer van zichzelf in zijn karakters stopte (maar wel consistent bleef met de oorspronkelijke karakters), en op die manier ook ‘echtere’ emoties in zijn stukjes ging stoppen. De echte reacties die hier weer op kwamen, van Judith, van mij, van nog tientallen anderen, waren verslavend, en er ontstond een contact dat meer was dan een virtueel plaag- en stootcontact, maar kreeg een diepere betekenis. Doordat dit contact zo verslavend was, kon hij er niet meer ophouden, ook niet toen bleek dat enkelen hier meer dan afhankelijk van waren.

  Ik heb dit logje geschreven met drie redenen: 1. omdat het een ervaring is die ik wilde delen, zoals al mijn logjes 2. omdat ik de lessen die ik heb geleerd, wilde delen, namelijk dat je voorzichtig moet zijn op internet, en niet iedereen moet geloven of vertrouwen. Daarnaast moet je ook doodgewoon jezelf blijven en je gevoel blijven volgen, want het is ondoenlijk om je voldoende te wapenen tegen dit soort praktijken. En 3. ik wil inderdaad een klankbord creëren om dit soort ervaringen te verzamelen. Het doel van internet is gezamenlijk wijzer te worden.

  Ik houd echter niet van heksenjachten. Wat ‘Jan’ heeft gedaan is volslagen fout, en ik vermoed sterk dat hij hier nu van geleerd heeft. Ik heb ook het vermoeden dat deze wroeging in beweging is gekomen omdat hij merkte dat zijn log niet meer plagen en trekken was, maar echte emoties loswerkte. Het heeft een tijd geduurd, maar hij heeft zelf besloten om te stoppen met zijn praktijken. Ik wil hem niet verdedigen, maar wat ik zie is iemand die met een foute hobby begon, deze hobby halverwege een andere richting op liet gaan, op een diepe manier mensen kwetste, spijt kreeg van zijn bedrog, en stopte met zijn hobby. Of hij opnieuw begint of niet is hier niet relevant. Áls hij al opnieuw begint, dan is dat onder een andere naam, misschien wel in het buitenland. Hier valt niets aan te doen, behalve het doen groeien van het collectief bewustzijn over dit soort praktijken. Als hij stopt, dan is dit verhaal ten einde, en hoop ik van harte dat hij gezondere manieren vindt om met zijn problemen om te gaan dan hij nu heeft gedaan.

 18. Ik wil nog even terugkomen op iemand die zei dat ik de diagnose van pseudologia fantastica voor Jan stelde. Dat deed ik niet, ik kende alleen een geval dat er op leek en die man heeft dus wel p.f.: Het is zich voordoen als iemand anders, heel consequent, om belangrijker te zijn. De persoon kan allerlei figuren erbij bedenken die in dat gefingeerde leven van hem voorkomen en is daar ook heel consequent in, hij blijft bij dezelfde namen met karakters erbij. Er komen ook wat drama’s bij kijken inderdaad, zoals dood of zelfmoord.
  Hij verdiept zich in details van mensen, om zich zo zo sterk in te leven dat het heel echt lijkt en niemand die dan op het idee komt dat het gelogen is, omdat er geen logische winst achter de leugens zit. Omdat hij zich zo sterk in kan leven, kan het ook een man zijn die zich als vrouw voordoet. Hij verzamelt details o.a. via internet. Ook speelt hij met de waarheid: sommige dingen kunnen namelijk wel echt gebeurd zijn en die verwerkt hij door zijn leugens heen, zodat waarheid en leugen nog moeilijker te onderscheiden zijn.

 19. @jaco.. Hoe weet je zo zeker dat hier een man achter zit? Mocht je dit niet hier willen prijsgeven, stuur me dan even een mailtje, ok?

 20. @ Wil, oh jee, dat was ik nog vergeten, de vers geperste sinaasappeltjes en de overheerlijke ontbijtjes in de ochtend:-)

  @ Jaco, de tijd die Wil en ik hebben besteed aan de zoekactie naar modellen die bij de geplaatste fotoos hoorden, viel best mee, Wil is daar heel ervaren en snel in:-)

  Op het forum dat ik ooit startte, gaf personage Mandy Denise bijvoorbeeld aan dat ze de DUBBEL was – toepasselijk begrip in dit eval – oftewel het vervangend model, voor een fotomodel uit Texas. Tja, als je dan gaat googelen ben je niet veel tijd kwijt.

  Overigens is de meelevendheid en emotionele betrokkenheid bij mij ook bekend. Dit werd gedaan met voorbedachte rade, zie het als binnenkomer bij de ander. Het personage krijgt daarop weer bedankjes, wordt LIEF gevonden en krijgt aandacht terug vanwege het medeleven. Psychologie is interessant en informatie over meervoudige persoonlijkheidsstoornissen eveneens in dit geval. Soms denk ik echt dat dit de stoornis is waar alles om draait.

  Dat Mandy qua personage veranderde toen er een Kimberly werd binnengebracht, is ook wel logisch. De energie van het Mandy personage die eruit moest, kon toen deels via Kimerly worden geuit. Net zoals toen er op mijn forum een Ellen werd binnengehaald die vaak agressief en ongecontroleerd reageerde. Op die momenten werd het Mandy personage eveneens wat rustiger en milder. Dat wat eruit moest wat rotgevoelens betrof, kon er via een ander personage uit.

  Iemand met een meervoudige persoonlijkheidstoornis kan veel typetjes neerzetten, voelen in zichzelf, en daar zelf oprecht in geloven en zelfs niet eens in de gaten hebben dat er een andere persoonlijkheid speekt. Het voelt dan als ECHT, de WERKELIJKHEID. Maar het is en blijft een ziekte die verdomd lastig te behandelen is. Of er sprake van MPS is, weet ik niet want ik ben geen psychiater en kan dus onmogelijk een diagnose stellen en met zekerheid zeggen wat het psychische probleem is van de bedenker van al deze personages. Dat het ziek is en verder ging dan een uit de hand gelopen spelletje dat verdacht veel lijkt op MPS en alter ego’s, weet ik wel.

  Stomgenoeg heb ik een beetje moeite met de eventuele spijt, dat gaat er bij mij niet in. Daarvoor is er teveel gemanipuleerd en is het te lang doorgegaan. Bovendien is de bedenker van alle personages niet dom of
  ‘van gisteren’ en komt de eventuele spijt m.i. veeeeeel te laat, op een moment dat het doek is gevallen en er meerdere mensen zijn geweest die het ziekelijke spel doorhadden. Spijt op dat moment, als ik het gedrag van de afgelopen jaren daarbij optel, lijkt alweer op en vorm van zielig doen en aandacht vragen.

 21. Ik vraag me af of “Jan’ ook meeleest in onze gesprekken over M en K? En wellicht ook meereageert onder andere naam? Ik merk dat ik weinigen meer vertrouw, dan komt vooral door de vele vrienden die ‘Jan’ had bedacht voor k en M en die hij ook nog eens consequent onderhield. Ik las laatst zelfs een reactie van Don (die van sportschool van k en getrouwd met Amy) op een bestaand weblog van Kimmsalabim (zij reageerde ook op de Dreamboat). Wat me ook opvalt is dat K en M vooral reageerden op erotisch getinte weblogs. Maar ook ik moet zeggen daar verder weinig last van gehad te hebben. In de mailtjes die ik heb uitgewisseld met M ging het nooit om sex, wel om liefde en meeleven. Ik denk dat het brein hierachter een grote behoefte heeft aan oa erkenning en liefde. Maar uiteindelijk hebben we dat allemaal ndig. Ik denk ook dat het wel mps moet zijn, hoe kun je anders al die types zo lang en consequent volhouden?

 22. Ik wil toch ook even wat zeggen, ik volg ook een aantal jaar de logs van “de dames”. Wat ik ontzettend naar van deze meneer Jan vind, is dat hij zijn virtuele wereld zo enorm persoonlijk heeft gemaakt, waardoor er mensen gekwetst zijn. Voor mezelf, mis ik de inspirerende logs best en mijn dagelijkse gang er naar toe. Ergens zie ik, naast de door jullie genoemde zieke geest, een geniaal scriptschrijver in deze persoon.
  Wat ik me afvraag; Rosalinda en Wil, wanneer is bij jullie de argwaan toegeslagen en waarom? Ik had waarschijnlijk nog jaren doorgegaan met lezen zonder het door te krijgen…

 23. @ Manon, het begon op het forum dat ik was gestart. Alles was TE toevallig en TE opvallend om te negeren. Toen ik over een vriend schreef die piloot was, kwam er dezelfde week nog een piloot op het forum.
  Jaja, een ‘vriend’ van het personage Mandy.
  De fotoos die werden geplaatst, voelden niet echt, is intuitie ofzo.
  Toen werd op dat forum de eerder genoemde Ellen binnengebracht. De Ellen figuur reageerde dus tegenovergesteld van de Mandy personage, heeeeeel agressief en idioot op het asociale af. Dat voelde als een zieke persoonlijkheid en soms dacht ik, ben je het zelf soms tijdens je negatief getinte buien? En Wil voelde dus hetzelfde.
  Ook de reacties van Sylvie Meis vond ik raar, dat voelde als meer dan nep.

  Dan weer zag ik een Mandy sfeer terug in andere door ‘haar’ binnengebrachte forummers op ons besloten forum.
  Vervolgens viel ik over de stijl van de berichten en de geplaatste fotoos, de vraag naar aandacht en bevestiging hield maar niet op. Er klopte iets niet maar wat?

  Ik vond de fotoos ook te professioneel, dat speelde eveneens een rol. En van daaruit, het was een verdacht pakket geworden, gingen Wil en ik – Wil schreef ook op dat forum en had eveneens haar vraagtekentjes – wat research doen op Internet.

  Ik bespeurde in die beginperiode ook stemmingsstoornissen als extreem blij en extreem depressief en heeeeel boos. Alles bij elkaar opgeteld, voelde dat voor geen meter en het gaf de indruk dat het misschien ging om 1 en dezelfde persoon. Maar zeker weten was wat anders, vandaar de zoekacties op internet..

  Weet je Manon, in wezen heeft de persoon achter alle personages zelf de indruk gewekt dat er iets niet klopte.

  En veel later, nadat ik het forum had gesloten en Wil en ik al veel info hadden over de nepfotoos en personages, zag ik dat er in de figuur van Kimberly, veel terugkwam van wat voorheen Anne moest voorstellen of ineens weer typisch Mandy was. Bepaalde uitdrukkingen, een schrijfstijl etc.

 24. Net als jullie heb ik van de week ook het verbazingswekkende mail ontvangen. Ik begreep er helemaal niets van en was diep geschokt.. even verder lezen op logs die ook bij Kimberley reageerden, kom ik hier terecht en op de site van Denissee. Het is dus echt waar!

  Ik denk dat ik Mandy en Kimberley langer ken als ieder ander die haar blogs bezochten. Ik kende Mandy vanaf het allereerste moment dat ze haar weblog opende. Sindsdien ben ik deze 2 nep personages gaan volgen. Dat is nu langer als 3 jaar in totaal!! Ik heb met ze gemaild, eens met ze gemsn’t! Gelukkig niet veel! Daar ben ik achteraf blij om.

  Ik snap niet hoe iemand dit langer als 3 jaar vol heeft kunnen houden. Hoe ziek moet je geest zijn om volledige levens te verzinnen en tot in de details daar dag en nacht mee bezig te zijn. Het allerergste, hoe heeft hij het zover kunnen laten komen om kontact te hebben (via mail/msn) met andere mensen. Waar haalde hij het lef vandaan om vertrouwen te winnen van onschuldige mensen. Vaak mensen die ergens mee zaten, niet sterk in hun schoenen stonden.

  Wat mij het meest verbaasd. Die ene Jan heeft talent van schrijven en o wat was die lief, meelevend en begreep zelfs heel goed wat een ander voelde en kon haar met zijn woorden geruststellen.

  Waarom leeft iemand in zo’n fantasiewereld? Wat bezielt iemands geest? Ik begrijp het nog steeds niet.

  Deze log is prachtig geschreven!

 25. Kan iemand de tekst van de mail van “Jan”, ik geloof nog steeds niet dat het een man is trouwens, niet even hier plaatsen, ik ben daar zolangzamerhand wel heel nieuwsgierig naar.
  Verder ben ik eens gaan kijken op de site van dat model Kimberley Sarah, maar de foto’s die je daar ziet zijn toch wel van een heel andere stijl dan de Kimberleyfoto’s en ik zou zelfs ook niet met zekerheid kunnen zeggen dat het dezelfde vrouw is. Kortom, ik ben nog steeds een beetje “puzzled”

 26. @July, een van de fotoos op de site van het echte model is in het begin een tijd lang als die van de fake Kimberly gepresenteerd.
  Later werden fotoos van Kimberly Sarah dus vervangen door andere fotoos en plaatjes – nadat er melding van was gemaakt.

 27. http://www.modelkimberlysarah.com/extras.html
  Deze foto moet je wel kennen van Kimberley, toch?
  Toen ik google-de voor “Mandy” kwam ik iets andere foto’s tegen en ben maar gestopt..aangezien er hier ook wel eens kinderen meekijken, ahum..
  @Rosalinda; ik ben na de forums ingestapt en heb als eerst de blog muay-mandy gevolgt, dus Ellen ken ik ook niet.
  Ik vond Mandy eigenlijk beter schrijven dan Kimberley…hahaha…maar dat zat meer in mijn hoofd dus..
  Maar de sherlock is wel weer wakker geworden in mij!

 28. @Siercy: het is heel goed mogelijk, en ik heb er geen bezwaar tegen dat hij (of zij 🙂 ) meeleest. Het internet is en blijft een openbare plaats. Het is ook mogelijk om inderdaad met een ander IP, of onder een andere naam te reageren, met een proxy is dat allemaal geen probleem. Dit is ook de reden dat ik niet direct berichtjes stuur
  aan wie dan ook op dit moment. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, hè?
  Wat het ook is geweest: pseudologica fantastica, MPS, midlifecrisis, het is een hels karwei geweest om die hele wereld in stand te houden. Ik hoop dat die energie nu ten goede wordt gebruikt

  @Rosalinda en Wil: zoals ik hierboven schrijf, ben ik erg voorzichtig geworden en stuur ik dus niet zomaar mails door. Daarnaast zijn in de mails met ‘Kimberley’ en ‘Mandy’ persoonlijke dingen geschreven, die ik graag zo wil houden 😉
  Nog een vraag aan jullie: ik neem aan dat jullie lezers van de blogs hebben willen waarschuwen. Hoe is het toch gekomen dat jullie daaromtrent nooit voeten aan de grond kregen? Jullie hadden een sterk verhaal, dat ondersteund werd met tastbaar bewijs, er moet toch wel íemand naar geluisterd hebben?

  @July: in de mail van ‘Jan’ staan ook een aantal vertrouwelijke zaken, die ik zo wil houden. Ik wil dan ook niet dat deze geplaatst worden. Ik kan alleen zeggen dat er een diep berouw in weerklinkt, en ook een belofte om nooit meer terug te komen op fora of weblogs. Natuurlijk is het onmogelijk om een bewezen en zelf aangewezen leugenaar te geloven (‘alle Kretenzers liegen, zo sprak de Kretenzer’), maar ik wil iedereen die berouw toont en zijn leven wil verbeteren een kans geven. Daarnaast is het interessant om te zeggen dat in ‘zijn’ mails duidelijk de schrijfstijl van zowel K als M weerklinkt.

  @Manon: net als jij ben ik na het fotoverbod ingestapt. Ik herken de foto’s van de sites dan ook niet, maar ik geloof Rosalinda en Wil op hun woord. Ik ben zelf ook wel eens op zoek geweest naar de oorsprong van de door hun gebruikte afbeeldingen, vooral omdat ik ze zo mooi vond, en vergelijkbare plaatjes op mijn eigen logs wilde gebruiken. Ik heb ze nooit gevonden.

 29. Natuurlijk hadden we een sterk verhaal, dat ondersteund werd met tastbaar bewijs, en er zijn gelukkig toch mensen die daar wel naar geluisterd hebben.
  Die kwamen er ook niet meer in.
  Ook mensen die met vermoedens te dicht bij de waarheid kwamen met hun vragen werden geband en de postings meteen verwijderd.
  Bovendien was het enige echte bewijs voor anderen de gepikte foto’s.
  Dat werd dus prompt door de dames Mandy verklaard als fictieve plaatjes om de eigen identiteit te kunnen bewaren. etc etc…
  Het blijft enorm triest dat iemand met zulke speciale gaven, inzichten en behoorlijk hoog IQ zich zo iedere keer weer overal weet te manifesteren als gestoord persoon.

  Zie oa:
  http://groups.google.com/group/nl.muziek.klassiek/search?group=nl.muziek.klassiek&q=mandy&qt_g=Zoeken+in+deze+groep

 30. Dit is ook Mandy Herkenbaar???

  Narcistische persoonlijkheidsstoornis (DSM-IV)

  Diagnostische criteria.

  De patiënt:

  vindt zichzelf fantastisch en enorm belangrijk (hij overdrijft zijn prestaties en talenten, verwacht dat men hem erkent als een superieur persoon zonder dat zijn prestaties hier aanleiding toe geven);

  is gepreoccupeerd met fantasieën over onbeperkt succes, macht, brille, schoonheid, of de ideale liefde;

  gelooft dat hij ‘speciaal’ en uniek is en dat hij slechts begrepen kan worden door andere speciale mensen, bij voorkeur met een hoge status, van wier kring hij eigenlijk ook deel zou moeten uitmaken;

  eist excessieve bewondering;

  meent over speciale voorrechten te beschikken (heeft bijv. de onredelijke verwachting dat hem een voorkeursbehandeling toekomt of dat men vanzelfsprekend rekening houdt met zijn verwachtingen);

  gebruikt zijn medemens om zijn eigen doelen te bereiken;

  heeft een tekort aan invoelend vermogen (hij wil de gevoelens en behoeften van anderen niet erkennen en het is hem niet goed mogelijk zich de behoeften van anderen voor te stellen);

  is vaak jaloers op anderen of gelooft dat anderen jaloers zijn op hem;

  heeft een hooghartige houding en gedraagt zich dienovereenkomstig.

 31. Goh , ik heb ook regelmatig op die sites gekeken en het raakte mij ook diverse malen.
  Zo zie je maar hoe je belazerd kunt worden, maar als ik hier zo over terugdenk komt ook het woord ziekelijk in me op als ik aan de schrijver denk.
  Off topic, nee was niet bij de Ladiesrun heb lekker uitgeslapen en rustig aan gedaan hahaha.

 32. @jaco
  Citaat uit je berichtje hierboven waarop ik graag even reageer:
  @Rosalinda en Wil: zoals ik hierboven schrijf, ben ik erg voorzichtig geworden en stuur ik dus niet zomaar mails door. Daarnaast zijn in de mails met ‘Kimberley’ en ‘Mandy’ persoonlijke dingen geschreven, die ik graag zo wil houden;)

  Betreffen die persoonlijke dingen jou- en je familie of betreft dit de personages Kim en Mandy? Kun je aangeven waarom je de email dan niet zonder de persoonlijke informatie kunt doorsturen, puur de delen waarin wordt aangegeven wat er speelde voor degene die zichzelf nu JAN noemt?

  Ik had even de indruk – en heb daar zelf ook aan bijgedragen – dat we hier proberen om wat helderheid voor elkaar te verschaffen. Vanuit dat gezichtspunt gezien, geef ik er vanzelfsprekend de voorkeur aan om zelf het waarheidsgehalte te toetsen en de sfeer van de email te proeven.

  Ik ben benieuwd naar datgene wat jou het gevoel geeft dat de ontvangen email eerlijk is en dat niet zoals al jaren gebeurde, de waarheid wederom is verdraaid – met een vooropgezet doel zoals met iedere tekst is gebeurd.

  We hebben zoals bekend te maken met iemand die niet bepaald achterlijk is en de kenmerken van bovenstaand bericht van Wil in zich heeft. Een gezonde dosis voorzichtigheid is m.i. dan ook van onmisbaar belang voor we nu ineens geloven dat er sprake van spijt is. Gezien de kenmerken van het ziektebeeld waarin ik eerlijk gezegd alles herken bij de oplichter of oplichtster, want dat is het tenslotte, is oprechte spijt zo goed als uitgesloten.

  Soms proef ik nog een bepaalde loyaliteit van jou ten opzichte van de persoon die onvoorstelbaar veel goedgelovige mensen jarenlang in de zeik heeft genomen.

  Begrijp me niet verkeerd, je vergevingsgezindheid siert je zeker, maar ik hoop wel dat dit kan samengaan met een stuk realiteitsbesef zonder naiviteit. Dat laatste is er al te lang geweest bij velen, waar dan ook jarenlang onmiddellijk misbruik van werd gemaakt. Snap je een beetje wat ik hiermee bedoel?

  Laten we vooral niet naief blijven, er gaat – heel persoonlijk natuurlijk – niets boven de werkelijkheid: de REALITEIT.

  Ik ben tevens benieuwd of je nog steeds contact hebt met de vrouw of man die zichzelf nu ineens Jan noemt?

 33. Zie wat er gebeurde na de ontdekking van het bedrog:
  ********************************************
  Iedere foto in dit weblog berust geheel op fictie, is onderdeel van onze droom of is dat toch niet zo?
  En zijn wij gewoon twee meiden met een geschiedenis?
  Een geschiedenis die soms slechts met beelden kan worden verteld.
  Onze beelden.
  Is onze geschiedenis niet het verhaal van een ex-gedrogeerde callgirl annex adult model en een kleine blonde kanjer die furore maakt in de States?
  Ga maar mee in onze wereld.
  Als je dat aankunt!
  Vloek!!!
  Vloek!!!
  Ik heb er ook de enorme rotbalen van. Ik heb meer dan de helft van mijn vaak mooie logs in de prullenbak gedonderd. Ik heb mijn logstijl aangepast op een manier die ik niet mooi vind en ik vervloek degene die het in zijn of haar hoofd heeft gehaald om achter de rug van Kim om dit aan te richten. Als je dingen niet snapt of begrijpt of oververhit reageert op foto’s die Kim plaatste ben je niets waard. Om dan achter onze rug om te gaan zeiken bij weblog is wel heel laf. Je zou op zijn minst ons kunnen mailen of zo. Dus lafbek, doe dat alsnog, dan leer je ons pas echt kennen!!!

  Dat was dus het begin van 2007,

  Dat belooft godverdomme wel heel veel goeds.

  mandy

  Geplaatst op dinsdag 2 januari 2007 om 23:56 in Me | Permanente link | Reacties (5) | Reageer

  Gestopt
  Misschien hebben jullie het al gezien, maar ik heb mijn weblog Dreamvault gestopt.

  Dit na aanhoudende ellende en een doorgeslagen idioot die mij wegtreiterde en tenslotte weblog met verzinsels opzadelde. Die checken dat niet, dus ik heb er even helemaal geen zin meer in. Ik start wel weer iets nieuws maar heb even geen zin meer.

  Voorlopig schrijf ik hier. Af en toe.Kijk uit met wat je op een weblog plaatst!!!!!

  Ik leg het ooit nog wel een keer uit. Hoe kan een mens zich vergissen!!

  Liefs, Kimberley

  Geplaatst op dinsdag 2 januari 2007 om 21:56 in Kimberley | Permanente link | Reacties (14) | Reageer

 34. Eigenlijk, zit ik zo te denken, had deze ‘Jan’ (die misschien wel een alterego is) op de Dreamboat en Manyworld zelf, zijn bekentenis moeten afleggen, alvorens alles eraf te gooien.

 35. Oops, dit is duidelijk. Ik herinner het mij weer, de citaten van de reactie van het Mandy – Kimberley personage die boven de reactie van Siercy zijn geplaatst. Wat een woede, haat en frustratie spreekt hier uit.

  Dit gebeurde n.a.v. de webmaster, die stelde dat het weblog werd gesloten als er opnieuw FAKE fotoos werden geplaatst. Noodgedwongen moesten de fotoos er onmiddellijk af.

  Ja, hij had dus wel degelijk alles gecheckt omdat de Amerikaanse websites waar de fotoos van waren afgehaald, hem eveneens bekend waren. We hadden het hem makkelijk gemaakt.

  @ Siercy: ik ben het volledig met je eens, een bekentenis die gemeend zou zijn, zou OPENLIJK zijn geplaatst op dezelfde weblogs, aan ALLE lezers en mensen die er ooit reageerden.

 36. wie heeft die citaten nu eigenlijk geplaatst? JAN?! Want waar haal je die nu zo gauw vandaan?

  edit door Jaco: Wil had vergeten haar gegevens in te vullen, door het IP-adres heb ik dat achterhaald en alsnog ingevuld. Veel van de logs zijn nog te vinden in de cache van google, dus dat is niet zo moeilijk om te doen.

 37. @allemaal: dit log ga ik afsluiten. Ik ben het begonnen om uiting te geven aan het verdwijnen van de logs van Mandy en Kim, en ook om ruimte te geven aan mensen die hier nare ervaringen mee hebben opgedaan. Om eerlijk te zijn: de waarheid is niet zo belangrijk hier, want die is nooit te achterhalen, belangrijker zijn de emoties van de mensen die gekwetst zijn door JKM. Ik denk niet dat die emoties veranderen door dieper op de zaken in te grijpen. Bovendien is het zo dat er duidelijk twee fasen waren in het bedrog van ‘Jan’, en ik alleen ervaring en dus binding heb met de tweede, milde en betrokken fase. Speculaties over iemands geestestoestand lijken mij alleen weggelegd voor mensen die daarvoor gestudeerd hebben, en bovendien het hele verhaal in scope hebben.

  Op dit moment merk ik dat er negatieve vibes ontstaan in mijn weblog, en dat vind ik jammer. Ik wil mij in deze periode voornamelijk bezighouden met mijn aanstaande kindje, en vraag jullie dus vriendelijk om elders deze discussie voort te zetten. Richt een weblog op, die dit soort zaken aankaart, maak ergens een forum aan, er zijn honderden mogelijkheden voor op het internet. Ik wil met alle plezier een link daarnaartoe plaatsen, maar voor mij wil ik dit hoofdstuk nu afsluiten. Ik heb ervan geleerd voorzichtig te zijn op het internet, en ik zal deze kennis en ervaring ook doorgeven aan anderen, bijvoorbeeld aan mijn dochter, als die haar eerste stapjes op het internet gaat maken.

  Aan jullie allemaal vraag ik deze keuze te respecteren. Alvast bedankt!

Reacties zijn gesloten.