Categoriearchief: Gedichten

Veter

In een lang vervlogen tijd toen ik als puber op de middelbare school gedichten ging schrijven, nam ik het pseudoniem Veter aan. Geen diepere oorsprong dan een associatief woord dat mij op het moment van verzinnen te binnen schoot. Vandaag is in Voorschoten een expositie geopend, waar gedichten van mijn hand zijn geëxposeerd samen met werk van de kunstenares Lucy de Kruijf. De gedichten zijn geschreven aan de hand van de werken van Lucy, en samen met het bijbehorende kunstwerk in de passepartouts verwerkt. Leuk om je eigen werk zo te zien hangen, en de positieve reacties erop te horen.

Ten arbeid!

De poorten openen zich
als een vuile grijns op een roetbesmeurd gezicht
met een trotse lach
begeven wij ons naar binnen en

in het zweet onzes aanschijns
zullen we bakens verzetten
de wereld bewegen
bouwen, vormen, creëren

Laat ons erdoor!

Afbeelding (C) Lucy 2009
Gedicht (C) Veter 2009

Een aantal gedichten zijn geschreven bij werken waarin bepaalde dierfiguren de revu passeren, en die mij inspireerden om gedichten te schrijven die herinneren aan de bevlogen taal van de socialistische activisten. Tot mijn verbazing kwam één der kunstenaars op mij af, om mij te vertellen dat hij bekend was met het werk van de socialistische dichter Veter, die aan het begin van de vorige eeuw leefde. Ik had nooit van de goede man gehoord, en zelfs na een rondje googlen weet ik niet meer dan zijn naam en zijn bestaan. Toch raar hoe het leven kan lopen.

Ida was ook bij de opening, en heeft zich heerlijk vermaakt met rondkruipen en (aan de hand en tegenwoordig maximaal drie stapjes los!) rondlopen tussen de benen van de bezoekers van de vernissage. Een leuke laatste dag voor onze vakantie, want morgen vertrekken wij voor zeven dagen naar Froidchapelle in het zuiden van België: Ida’s eerste vakantie!

De Kus

Brancusi_kissLippen zoeken lippen
Heerlijke symmetrie
van geluk
genegenheid
en hartstocht

Geven en krijgen
Gevoel en beweging
jij naar mij
ik naar jou
Simpel en ultiem

Zo moet het zijn
Jij ook van mij?

(C) 2007 Veter