Come on Feel the Illinoise

IllinoiseSufjan Stevens is een muzikant uit Michigan, die bekend staat om zijn sprankelende en rijke melodieën en zijn poëtische, spirituele en gedachtenrijke teksten. In 2003 kondigde hij aan om voor alle staten van Amerika een conceptalbum te schrijven, een voornemen dat begon met zijn album (Michigan) uit 2003 en een vervolg kreeg in het album Come on Feel the Illinoise uit 2005.

Niet minder dan een meesterwerk. Door alle critici de hemel ingeprezen, en niet voor niets. Sufjan neemt je aan de hand en leidt je langs alle plekjes en gebeurtenissen uit Illinois. Nou weet ik nagenoeg niets van die staat af, en het zou een hels karwei worden om alle verwijzingen in de teksten te gaan opzoeken, maar het album maakt je absoluut nieuwsgierig om op zoek te gaan naar de staat achter de plaat. Zowel tekstueel als muzikaal word je getrakteerd op een mix van een hutspot van een salsa van een smeltkroes. Prachtige, lieflijke melodieën met veel blazers, orkestjes en banjo’s (Stevens speelt zelf 23 instrumenten), aangevuld met gevoelige, beschouwende teksten. Mijn favoriet is nog altijd John Wayne Gacy, Jr., een soort van ode aan een seriemoordenaar. Geen sensatiebelust, effectbejagend liedje, maar een intelligente tekst over de verschrikkelijke daden van een eenzaam iemand, die bij nader beschouwen niet zo heel veel van ons verschilt.

"And in my best behavior
I am really just like him
Look beneath the floorboards
For the secrets I have hid"

Het zijn deze lessen van nederigheid die Stevens ons leert op dit album. Met een blijmoedigheid beziet hij alle grote en kleine daden van grote en kleine mensen die hun stempel hebben gedrukt op Illinois, op Amerika, en op de wereld om hen heen. Die bewondering drukt hij uit in een lichtvoetigheid die aanstekelijk werkt. Zelfs de ode aan Chicago (Chicago) toont van deze grauwe industriële stad met veel werkeloosheid de prachtige eigenschap mensen te veranderen, om te vormen en er weer op uit te sturen.

"you came to take us
all things go, all things go
to recreate us
all things grow, all things grow
we had our mindset
all things know, all things know
you had to find it
all things go, all things go"

Kortom, een heerlijk album om eens te beluisteren. En natuurlijk hopen dat er nog 48 van zulke prachtalbums worden gemaakt.

Druk op de titel van een nummer om te beluisteren

8 reacties op “Come on Feel the Illinoise

 1. En in het kader van ‘productiviteit kent geen tijd’ heeft Sufjan ook nog eens kerst-cd gemaakt. Geen dubbel-cd, maar een pakketje met niet minder dan drie schijfjes. Ja, zo gaat het met de afronding van dat staten-project nog wel even duren. Ik ben vooral benieuwd naar de cd over Alaska…

 2. De lyrics vind ik beter dan de muziek, die ik te basic en te zacht vind.
  Maar ja, ik ben Pepperblasted….

  Kus van Kim

 3. Beetje jazzy als ik het zo voor het eerst hoor.Wel lekker om op een zacht volume op een zomeravond op de achtergrond te hebben!

 4. Ik ben hier voor het eerst, via Wenz. Heb wat rond gesnuffeld en kom leuke dingen tegen. Lekkere muziek van Stevens, hoewel het via mijn laptopje niet helemaal tot z’n recht komt, denk ik. Luister nu naar jouw favoriete nummer.

 5. @Tagrijn: ik wacht het geduldig af 🙂
  @Tjan: ik heb er een aantal nummers van beluisterd, maar vond drie CD’s met zowel Sujan als kerstliedjes wat teveel van het goede. Ik ben juist benieuwd naar Hawaii 🙂
  @postkantoor: een fan erbij?
  @Kim: haha, ja, na de Peppers klinkt Sufjan misschien wat bleekjes, zeker live. Maar live kan Stevens er ook wat van, hoor.
  @Yellow: hmm, jazzy, zo had ik het nog niet gehoord. Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar het zou niet mijn eerste associatie zijn. Zomeravonden zijn prima voor deze CD.
  @Emme: welkom op mijn log en bedankt voor de belangstelling. Een koptelefoon wil nog wel eens helpen, ik schrijf mijn blog ook van een laptop, met niet de beste geluidskwaliteit van de wereld.
  @Ester: Lief hoor. Bedankt!

Reacties zijn gesloten.