Burger

Andre_01_3

"Mijn dochter van 6 ging informeren naar een lidmaatschap van de Partij van de Naastenliefde, beter bekend als de Pedopartij. Blijkt  dat je minimaal 18 moet zijn om lid te worden. Dat kun je toch geen democratie meer noemen?"

Naast een begenadigd liedjesschrijver, bandleider en zanger/gitarist, is André Manuel ook cabaretier. Een cabaretier die geen blad voor de mond neemt. Hij is een artiest die met een vuile lach de kleden van de samenleving optilt om te kijken wat daaronder is geveegd, en daar smakelijk en niets ontziend om kan lachen. Voor zover ik weet, is Manuel de enige cabaretier die destijds (in zijn programma ‘Sleet’) de moord op Pim Fortuijn wist te fileren en te ontleden en tot een zinnige en confronterende conclusie wist te komen.

1607848andr_manuel_burgerAfgelopen vrijdag bezochten Judith en ik zijn meeste recente voorstelling ‘Burger’. Het is alweer het tiende cabaretprogramma dat hij maakte, en hij nam die gelegenheid om de zure, wrange Manuel van weleer bij het vuilnis te zetten en een nieuwe vrolijke Manuel te presenteren, die niet langer de donkere kant van de samenleving bekijkt, maar juist op zoek gaat naar de lichtpuntjes.

Het gaat immers goed met Nederland. Er is een nieuw elan, een VOC-mentaliteit, Nederland gaat mee in de vaart der volkeren, doet mee met oorlogen, en heeft zelfs zijn eigen terroristische aanslagen. Al gaat dat natuurlijk wel weer met de Hollandse zuinigheid. De VS: 3000 doden, Madrid: 200 doden, Londen: 40 doden, en hoeveelheeft Nederland er? Wel één! Waarna Manuel niet alleen de aanslag op Theo van Gogh op alle fronten in het belachelijke trekt, maar ook gelijk de cabaretiers afkraakt die zijn ondergedoken na bedreigingen. Cabaretiers die de islam belachelijk maken geven die terroristen tenminste zin in het leven, en die laatsten geven de samenleving weer wat kleur. Het is tenslotte een stuk geloofwaardiger om ten strijde te trekken tegen (wat saaie) cartoons over Mohammed dan tegen een Balkenende. Gelukkig is er nu wel een Geert Wilders: de nieuwe Rita Verdonk. ‘Maar dan wel een stuk vrouwelijker’.

Manuel maakt beukend en confronterend cabaret, en er valt een hoop te denken en te lachen op een dergelijke avond. Maar een paar rustpunten was prettig geweest. Ik weet het: confronterend cabaret heeft lak aan rustpunten, die het tempo eruit halen en een knieval zijn aan het publiek, maar voor mijzelf misten de mooie liedjes. Ik weet van Manuel dat hij een begenadigd tekstschrijver en muzikant is, en liedjes geven een voorstelling een timeout tijdens het gebeuk.

Zonder rustpunten heb je na afloop van de voorstelling het gevoel dat je van alles vergeten bent, dat je naar een donderpreek hebt geluisterd, waarin ware en goede dingen werden verkondigd, allemaal verpakt in een cynische en humoristische boodschap, maar waarvan je je na afloop maar flarden kunt herinneren. Dus een vermakelijke en zinnige tijdsbesteding, maar wel eentje waarvan ik het idee heb dat niet alles helemaal tot mij is doorgedrongen.

Website van Manuel: www.maneman.nl
Manuel op zwartekat.nl: http://www.zwartekat.nl/manuel/
Manuel’s column op De Andere Wereld (aanrader!): http://www.ikonrtv.nl/daw/column.asp

5 reacties op “Burger

 1. Klinkt heel erg veelbelovend.. En komt voor mij een beetje overeen met Javier Guzman.. Die walst ook overal overheen, neemt geen blad voor de mond.. Bespreekt alles, maar ook geen rustpunten.. achteraf veel om na te denken en veel indrukken.
  Ergens ook wel lekker, maar net zoals je zegt.. geen liedjes.. niks.

  Ik ben erg benieuwd geworden naar André Manuel, je logje heeft mij weten te prikkelen.. toch eens op zoek naar informatie 🙂

  Fijne week, en bedankt voor je mooie en lieve reactie op mijn log over intelligentie.
  Liefs, Kimm

 2. Ik ken hem niet maar dit klinkt erg goed. Beukend cabaret, het is prachtig als beuken niet om het beuken is, maar zo te zien is ie daar te genuanceerd voor, je schrijft er niet voor niets met zoveel liefde over.
  Fileren is alleen mooi als je het mes goed weet te hanteren namelijk.

  Liefs van Kimberley

 3. Manuel is een ruwe diamant, en dat is ook precies zijn kracht. Ik schreef het hier geloof ik al eerder: soms vind ik hem de plank helemaal misslaan, en op andere momenten is het erg raak wat hij doet. Je verslag van zijn nieuwe programma klinkt in elk geval zeer veelbelovend. Af en toe heb ik in het theater ook weleens het gevoel dat we teveel gewend zijn geraakt aan reclameblokken om een hele voorstelling geconcentreerd te blijven. Misschien moet je gewoon nog een keer gaan. Weet uit ervaring dat het erg de moeite waard kan zijn om tussen de regels door te luisteren.

 4. Het getuigd van een flink deel relativeringsvermogen om te kunnen lachen om dingen die onder kleden worden geveegd.
  Misschien is het daarom ook juist wel zo lekker, om dat druk maken niets meer helpt aangezien het gevogene al geveegd en vervaagd is.Het enige wat je er nog positief uit kunt halen is lachen.
  En wie word daar nou niet blij van?
  Spontaan zijn komt uit je hart,niet van onder je kleed.Eerst onder het kleed opruimen en dan pas er over heen lopen zonder in kuilen te vallen en over bergen te struikelen.Vallen is niet erg, waarover je valt wel.

  ..
  Gevogene.Is dat wel correct Nederlands?

 5. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit van André Manuel gehoord, maar je verslag klinkt goed. Ik ben erg nieuwsgierig geworden!

Reacties zijn gesloten.