Janneke Maan (II) – Verbeelding

Rider_waite_de_maanZoals al hier en daar in mijn log te lezen is, ben ik geïnteresseerd in de tarot. Niet dat ik elke dag de kaarten trek, maar de symboliek en de betekenissen spreken mij heel erg aan. Ook geloof ik dat op toeval beruste signalen je kunnen doen nadenken over jezelf, het leven of andere dingen. Ze kunnen je een richting geven waarop je ook anders misschien niet aan zou denken. Vanwege mijn serie over de maan, vandaag dus de Maan in de tarot. De kracht van de verbeelding.

Crowley_de_maanIn de meest gangbare versies van de tarot is de maan afgebeeld met twee dieren, een wolf en een hond, twee torens en een kreeft die uit het water komt. Overal is een weg te zien die tussen de twee torens door naar de einder leidt. Thema’s van De Maan zijn romantiek, onzekerheid, verbeeldingskracht, illusies en teleurstelling. Toe maar. Hoe moet je dat allemaal met elkaar rijmen?

Het toverwoord is denk ik ‘verbeelding’. Verbeelding maakt mensen menselijk. Als de mens geen verbeelding had gehad, waren er geen uitvindingen gedaan, zaten we hier niet allemaal achter computers, maar jaagden we nog steeds op de steppe, als we al niet zelf gejaagd werden. De_maan_3Iemand kreeg opeens het idee: dit kan handiger. Een beeld in zijn/haar hoofd, maar wel een die tot werkelijkheid gebracht kon worden.

De kracht van de verbeelding is zo belangrijk in onze wereld en in onze hoofden, terwijl er vaak zo laatdunkend over gedaan wordt: ‘het zijn maar verzinsels’. De wetenschap kan ‘liefde’ niet aantonen, ook geen ‘gerechtigheid’, ‘ethiek’ of ‘esthetiek’. Dit zijn allemaal verbeeldingen, die gelukkig op grote schaal worden gedeeld.

Ook romantiek drijft op verbeeldingskracht: je stelt je de ander voor en bedenkt allemaal manieren om die persoon te beschrijven, je maakt een plaatje waarin de ander helemaal voor jou gaat, en vervolgens breng je dat plaatje tot leven. Je schrijft gedichten, zet een muziekje op, steekt kaarsjes aan en kijkt naar de aantrekkelijke eigenschappen van de ander, dit alles in de hoop (of de wetenschap) dat de ander jou ook aantrekkelijk vindt. Door elkaar deze verbeeldingen te laten zien, ontstaat er een gezamenlijke verbeelding, die werkelijkheid is: jullie zijn samen en houden van elkaar.

De_maan2Het tot leven brengen van plaatjes heeft ook een schaduwkant: valse illusies, angsten, gevaar zien waar het niet is en daardoor geremd worden. De Maan waarschuwt voor deze schaduwkant, en laat er tegelijkertijd de weg vandaan zien. Wees je bewust van je eigen verbeeldingskracht, en leer dat te onderscheiden van de werkelijkheid. Leer je angsten kennen, en stap eroverheen, het zijn vaak maar illusies.

Geef vorm aan de goede verbeeldingen, en wees waakzaam voor de valse. Als je dit onderscheid kunt maken, dan kun je je verbeeldingskracht inzetten voor grote dingen. Je kunt de weg volgen naar de einder, naar onbekende plekken, het avontuur beleven dat je je had voorgesteld. Hoe had de mens ooit op de maan kunnen landen als niet duizenden mensen dat al in hun hoofd hadden gedaan?

11 reacties op “Janneke Maan (II) – Verbeelding

 1. Ik kan niet geloven in het echte duiden van die kaarten, zoals de ‘paranormaal begaafden’ dat doen. Maar op de manier zoals jij ermee omgaat, zit niets zweverigs, en is het meer een hulpmiddel om over bepaalde zaken na te denken.

 2. @Mandy: mooi!
  @Leidse Glibber: ach, ik trek ze een aantal keer per jaar uit de kast, maar vind het heerlijk om erover te filosoferen.
  @Tagrijn: Ik heb het ook wel eens met M&M’s gedaan: ‘een rode M&M betekent dat je een vurig verlangen hebt…’ etc. Zelfde systeem, al zijn de keuzemogelijkheden wat beperkter.
  @Fred: heb ik ook nooit onder de knie gekregen…

 3. Ik vind tarot geweldig. De moeder van een vriend van mij legt vaak kaarten voor me. Heel bijzonder!

  Fijn weekend!

  Liefs xxx

 4. De kracht van de verbeelding..Dat is vaak de drijfveer waar iets uit ontstaat, en hoe!
  Mooi geschreven!

 5. Ik heb het niet zo op Tarot, wel met het spirituele, maar Tarot zie ik zelf een beetje als zwarte magie. Maar je beschrijft het wel mooi, eerlijk waar.

 6. @Kimberley: verbeelding is nooit ver van je bed. Hoop ik ;P
  @Maxime: ik kan zelf niet zo heel goed leggen, moet dat altijd met een boekje erbij doen. Maar mijmeren over de betekenis van kaarten is altijd leuk.
  @Yellow: Dank je, ik maak altijd dankbaar gebruik van die kracht.
  @teFre: in mijn ogen is spiritualiteit iets heel breeds, en ook iets wat je overal kan vinden. Symboliek wordt in alle culturen gebruikt, tarot is daar maar één uitingsvorm van, en één die heel veel mensen tot mooie dingen heeft weten te inspireren. Dat spreekt me erin aan. En ik geloof niet in zwarte magie, wel dat elke vorm van spiritualiteit misbruikt kan worden en wordt, helaas.

 7. of ik er in geloof weet ik niet. Maar ik ben altijd wel reuzie gefascineerd door dat soort (occulte) zaken

Reacties zijn gesloten.