Vertigo Tarot

Al een paar weken ben ik in het bezit van het prachtige Vertigo Tarotdeck. Vertigo is een onderuitgever van DC Comics die zich specialiseren in stemmige, nagenoeg literaire strips die gemaakt zijn door bekende en zeer getalenteerde auteurs en tekenaars. Een van mijn favoriete auteurs Neil Gaiman heeft het initiatief genomen en in samenwerking met vooraanstaand tarotdeskundige Rachel Pollack de concepten voor de kaarten uitgedacht. De kaarten zijn vervolgens uitgevoerd door vriend en ontwerper van alle Sandman-voorkanten Dave McKean (echt kijken die link, zijn werk is prachtig!). McKean’s ontwerpen zijn duistere, eclectische en prachtige collages van foto’s, tekeningen en wat niet meer en werkelijk een lust voor het oog.

Om ze te illustreren voor mijn log heb ik een zelfbedachte trekking gedaan van zes kaarten, twee elk voor verleden, heden en toekomst, waarbij de linker kaart het gegeven toont, het talent of de zwakheid, of de situatie die er is en geaccepteerd moet worden, en de rechterkaart de kansen toont, het leerpad, de weg die ingeslagen kan, of kon, worden.

 

Zwaarden Acht geeft aan dat er teveel afleiding is, dat de kracht van de zwaarden (intellect en logisch denken), verzwakt kan worden door het veelvoud aan verbanden en gedachten die er kunnen zijn. Normaal waarschuwt deze kaart om te focussen op de kern en de bijzaken te laten voor wat ze zijn, maar deze kaart ligt in het verleden en geeft een onveranderlijkheid aan, en geeft dus de boodschap te accepteren dat afleiding bij het leven hoort, en juist kansen kan bieden tot een bredere kijk. Deze boodschap wordt versterkt door Zwaarden Ridder, een strijdbare kaart, die kansen biedt knopen door te hakken, keuzes te maken, maar ook wat te bruusk kan zijn en te hard van stapel kan lopen. Beide kaarten geven aan dat durf en focus belangrijke mogelijkheden hadden kunnen bieden in het verleden, maar ook dat het denken een belangrijke rol speelde, waarbij juist het gevoel misschien een uitweg had kunnen bieden.
 

De Gehangene uit de grote Arcana wijst op stilstand in de huidige situatie, er moet een pas op de plaats gemaakt worden, de boel op een rijtje, en een gedwongen en onafwendbare periode van rust biedt ruimte voor contemplatie, en de overwinning van de verlichting op de basale verlangens van het ego. De Gehangene geeft aan dat ik vastzit tussen twee situaties en dat de enige uitweg niet het maken van een keuze is, maar juist de keuze moet negeren en niet als een barrière maar als een kans te zien. Daarbij wordt ik geholpen door het inzicht van de Pentakels Vier. Deze kaart geeft aan dat er mogelijkheden zijn tot consolidatie, tot het inkaderen van de situatie tot een overzichtelijk geheel, wat door de kracht van de Pentakels (aarde) wordt gegrond met beide voeten op de vloer.

 

De toekomst biedt ook berusting, volgens Bekers Acht, het loslaten van oude waarden en gevoelens, het erkennen van fouten (mijnerzijds en anderzijds) die gemaakt zijn en het accepteren van het gebeurde en het feit dat niets veranderd kan worden in het verleden, alleen in het heden. Pentakels Vijf biedt daarin ook een uitweg, want deze kaart adviseert uitdrukkelijk een nieuwe weg in te slaan. Hou niet vast aan uitzichtloze situaties.

Al met al een mooie terugblik en vooruitblik voor 2008 en 2009. Laat het oude los, en kijk met een naieve en positieve kijk naar het nieuwe. Geef de gevoelens een kans, en zie eventuele stagnatie niet als een bedreiging, maar als een pas op de plaats om nieuwe mogelijkheden te fantaseren en van daaruit een stabiele situatie te creëren. Het gaat een mooi jaar worden!

2 reacties op “Vertigo Tarot

  1. Jaco, ook zonder deze kaarten wens ik je een heel goed 2009. Het jaar 2008 heeft jullie heel wat moois gebracht, daar kun je niet overheen, maar er blijven nog genoeg mooie dingen over.

Reacties zijn gesloten.