Fauna in Leiden

Ondanks, of misschien wel dankzij, Judith’s zwangerschap maken we regelmatig een wandeling in de omgeving van ons huis. Vaak nemen we dan ons fototoestel mee, wat altijd tot mooie plaatjes resulteert. De afgelopen week hebben we een aantal dieren gefotografeerd, waarvan één diersoort wel heel bijzonder is om aan te treffen in een Hollandse stad. Een aantal diersoorten zal niemand verbazen om tegen te komen in de stad. Deze zwaan houdt zijn nest bij het kruispunt van de Rijn en Schiekade en de Jan van Goyenkade.

Dit zijn de bijen in de Clusiustuin aan de Vijfde Binnenvestgracht. De werksters die naar binnen vliegen hebben duidelijk hun achterpoten dik gevuld met stuifmeel.

Ook deze meerkoet met jong was leuk om te zien, maar baarde weinig opzien. Maar het volgende dier dat we tegenkwamen wel.

Want van schildpadden in het wild in Nederland had ik nog nooit gehoord. Toch zaten deze drie heerlijk te zonnen op deze boomstam vlak onder de poort naar de Hortus Botanicus aan diezelfde Vijfde Binnenvestgracht.

De grootste kreeg het op gegeven moment te warm en ging een stukje zwemmen.


Dat zwemmen ging prima, maar het weer op de balk klimmen was lastiger. Tenminste, voor zijn broertjes of zusjes.


Die waren niet snel genoeg om hun evenwicht te bewaren en maakten dus een ongewenste frisse duik.

Met wat moeite klom de tweede er weer op, Nummer Eén hielde het proces in de gaten en de balk in evenwicht.


En als laatste klom de kleinste van het stel erop.


En in deze verhoogde staat van paraatheid lieten we de drie weer met rust.

Helaas is het verhaal van de roodwangschildpadden een trieste. Tot een aantal jaar terug waren deze dieren gewilde huisdieren, zo gewild zelfs dat het op gegeven moment verboden werd nog in ze te handelen, omdat ze bedreigd werden in hun natuurlijke habitat. En aangezien het nogal sterke dieren zijn, kunnen ze behoorlijk groot worden, zodat mensen ze in sloten of grachten dumpen als ze het terrarium zijn uitgegroeid. In Nederland kunnen ze overleven als ze een winterslaap houden, dus waarschijnlijk houden deze dieren zich zo in leven. Bijzonder dat ze dat kunnen, maar eigenlijk horen ze hier dus niet thuis. Maar leuke fotomomenten leveren ze weer wel op.

13 reacties op “Fauna in Leiden

 1. Weer leuke plaatjes van bij jullie om de hoek! Puber gaat dinsdag met school naar het Archeon (nog tips?!) en wil ook graag mijn digitale camera mee. Ik slaap er nog een nachtje over 😉

 2. Verrassend, te meer daar ik hier eigenlijk kwam om te kijken of er al groot nieuws te melden was 🙂 In de Maresingel, ter hoogte van het NUON, schijnen ook regelmatig schildpadden te zien te zijn: het water is hier door lozingen aanzienlijk warmer dan elders. Ook schijnen er bijzondere vissen te zwemmen – of ‘schijnen’: er is hier zelfs ooit een soort van piranha aangetroffen:

  http://www.sleutelstad.nl/cgi-bin/news/gen1.pl?action=artikel&id=14635

 3. Grappig. M’n schoonvader had vroeger een schildpad in de tuin, maar dat was in een wat warmer gebied dan Leiden 🙂 En je hebt nog tijd om te bloggen, dus dat betekent vast dat nr. 3 ons nog wat langer in spanning houdt…

 4. @Doinja: tips? De Romeinse Tijd natuurlijk, maar naar alle waarschijnlijkheid krijgen ze een rondleiding door één van de drie tijden in het park, en dan ’s middags of ’s morgens de ruimte om vrij door het park te lopen. Even binnenlopen in de huisjes in de Middeleeuwen of de Prehistorie vind ik zelf altijd het leukste. Stel een paar vragen aan de bewoners en je krijgt prachtige verhalen te horen.
  Digitale camera: alleen als ie belooft om het touwtje om zijn pols te houden tijdens het fotograferen, zou ik zeggen.
  @Tjan: nog geen nieuws inderdaad, maar fascinerend, die piranha! Bijzonder hoe de mens van die microklimaten kan veroorzaken, en verbijsterend hoe onverantwoordelijk mensen kunnen zijn bij de aankoop van levende wezens.
  @Haagjes: nope, geen nieuws helaas. Het schijnt dat je in Nederland ook schildpadden kunt houden in de tuin, mits je ervoor zorgt dat ze een winterslaap kunnen houden, in de modder of in de schuur in een doos met kranten en stro.

 5. Hoi Jaco,
  Zie mailtje van vanmiddag met bijlage.
  Groet van ons.

 6. Ik zou zeker geen schildpadden verwachten in de binnenstad. Toch idioot dat mensen hun huisdieren op zo’n onverantwoorde manier dumpen.Hopelijk overleven ze het.
  Maar dus nog niet het eerste logje van Nummer Drie… Mijn moederdagvoorspelling is grandioos de mist ingegaan!

 7. mooi die schildpadden, al horen ze hier zeker niet in de vrije natuur..alhoewel met die temperaturen van de afgelopen dagen weet ik het het zo net nog niet;-)

 8. ohhhhhh, heerlijk dit soort plaatjes… en genieten van alles in de natuur ook in een stad… nu ben ik sowieso dol op Leiden.. heb er gestudeerd en gewoond en genoten van studentenleven… 😉

  en maar aftellen tot d-day… geniet!

 9. Mooi weergegeven en fascinerend om naar te kijken, maar inderdaad een triest verhaal.

  Off topic: uiteraard blijf ik jullie volgen!

 10. Volgens mij zit heel Nederland vol met die schildpadden.
  En ik maar denken dat ik iets bijzonders had gezien,nu blijken ze overal te zitten hahahah.
  Maar het blijft natuurlijk wel zielog.
  Ik denk dat doie in het Plantsoen die jij hebt gezien dezelfde is als die ik hebgefotografeerd dat was namelijk ook in het plantsoen.

Reacties zijn gesloten.